Pabo rekentoets: alle feiten voor je op een rijtje

De Wiscat toets is een rekentoets die je in het eerste jaar van je Pabo opleiding moet afleggen. Je krijgt drie pogingen om te slagen. Slaag je niet voor deze rekentoets? Dan zul je de opleiding helaas moeten verlaten. Er is ook nog een tweede rekentoets die je tijdens je pabo opleiding moet maken. Dit is de kennisbasis rekenen. Deze is voor latere jaren om je op te focussen.


Inhoudsopgave:




Wanneer maak je de pabo rekentoets?

De Wiscat rekentoets maak je aan de start van je opleiding. Je kunt hem zelfs al afleggen voor je begint met het volgen van vakken. Je moet hem in ieder geval in het eerste jaar hebben afgerond. De pabo opleiding bepaalt zelf wat de einddatum is voor het behalen van de toets. Onthoud: je hebt in totaal drie pogingen. Mocht je de eerste keer niet slagen, dan krijg je met uitloop te maken. De Cito pabo rekentoets leg je bij je pabo opleiding zelf af. De opleider last zelf een aantal tijdstippen in waarop je de toets kunt afleggen. Je kiest zelf wanneer.

Als je de toets hebt afgerond, mag je deze in principe niet inzien. Ook krijg je niet de optie hem met je docent te bespreken. Wel zul je, samen met je docent, een rapportage krijgen over je toets resultaat. Aan de hand hiervan krijg je niet alleen een beeld van hoe je hebt gescoord, maar ook waarin je onvoldoende gescoord hebt. Je ontdekt wat je goed kunt en wat minder. Op basis van de rapportage kun je bij een onvoldoende een plan schetsen om voor het volgende toets moment wel te slagen. De pabo rekentoets haal je zo: met inzicht en discipline.


Wat is de inhoud van de pabo rekentoets?

Wist je dat de pabo rekentoets uit in totaal vijf onderdelen bestaat? Het eerste onderdeel van de toets bestaat uit de basisvaardigheden optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen. Verder krijg je een hoop vragen in de categorie breuken, verhoudingen en procenten. Deze hebben sterk met elkaar te maken. Je moet bijvoorbeeld in staat zijn een verhouding in een breuk of een breuk in procenten uit te drukken. Hoofdrekenen speelt binnen de toets ook een centrale rol: de eerste 15 vragen, waar je 15 minuten de tijd voor hebt, zijn hier specifiek aan gewijd.

Om voor de Wiscat te slagen moet je voldoende goed in staat zijn informatie te verwerken. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld diagrammen en grafieken kunt aflezen. In een grotere verhaaltjessom bevindt zich relevante informatie die jij eruit moet vissen. Op basis van de informatie in de som kun je een berekening uitvoeren om tot de oplossing op de vraag te komen. In de regel zullen informatieverwerkingsvragen meer tijd innemen dan hoofdreken sommen.

De laatste categorie van de Wiscat bestaat uit meetkunde en meten. Je houdt je onder meer bezig met het berekenen van de omtrek van vierkanten en rechthoeken. Ook moet je weten hoe je de oppervlakte van iets kunt berekenen en hoe je inhoud van een driedimensionaal figuur berekent. Onthoud dat je ook de som moet kennen om de omtrek van een cirkel te berekenen. En heb je onlangs nog gecheckt hoe goed je de stelling van Pythagoras beheerst?


De pabo rekentoets haal je zo

Dus: hoe ben je van plan te slagen? De beste manier om voor de Wiscat en later kennisbasis rekenen te slagen is door de Wiscat pabo rekentoets goed te oefenen. De Wiscat pabo rekentoets oefenen kan op verschillende manieren. Zo vind je online een heleboel oefentoetsen. De eerste van deze oefentoetsen vind je op de website van de Cito zelf. Verder kun je je wenden tot WisCAToefenen.nl of Rekenenvoordepabo.nl. Ook op deze sites vind je een nuttig pabo rekentoets voorbeeld. Oefenen voor de pabo rekentoets is je eigen verantwoordelijk. Je dient voor jezelf in kaart te brengen hoe goed je in staat bent te rekenen.


Voorbereiden op de pabo rekentoets

Oefenen voor de pabo rekentoets wordt sterk aangeraden. Wist je dat verrassend weinig mensen bij hun eerste poging voor de Wiscat slagen? Soms is dit niet meer dan 35-40% van alle studenten. Uiteindelijk, na de derde poging, loopt dit aantal op tot rond de 80%, maar dat betekent dat nog altijd 1 op 5 van de pabo studenten op deze toets alleen al moet afhaken.

De beste manier om je op de pabo rekentoets voor te bereiden, is door een voorbeeld pabo rekentoets te maken. Oefening baart kunst: de pabo rekentoets haal je zo. Oefentoetsen geven je een goed inzicht van hoe de toets in elkaar zit, wat voor vragen je mag verwachten en wat je precies moet kennen. Ook ontdek je hoe goed je onder tijdsdruk nog presteert. Wist je dat je op de website van Cito zelf een papieren en digitale oefenversie van de Wiscat kunt vinden?

Efficiënt leren is verder van groot belang. Je zult het tijdens je opleiding zelf al druk genoeg hebben. Breng voor jezelf in kaart waar je goed in bent en waar minder goed. Zo leer je wat je moet verbeteren, wat je uit je hoofd moet leren en op welke vaardigheden je bijna blind kunt vertrouwen. Meten is weten, dat geldt ook voor een basisvaardigheid als rekenen.


Tips voor het maken van de pabo rekentoets

Wil je direct voor de Wiscat slagen, maar weet je dat rekenen niet je sterkste kant is? Overweeg dan eens een bijlesdocent in te schakelen. Deze geeft jou één-op-één advies en brengt voor jou in kaart waar je de mist in gaat. Door persoonlijke begeleiding leer je jezelf verbeteren.

Verder is het belangrijk dat je veel oefent. Denk niet te licht over de toets, want er zijn meer dan genoeg studenten die er niet voor slagen. De beste manier om te oefenen is met oude oefentoetsen. Zo krijg je in één klap een beeld van hoe je ervoor staat: ken je alles goed uit je hoofd? Of is je rekenkennis wat roestig? Bekijk wat voor sommen vaak terugkomen in de toets. Noteer de belangrijkste formules die je absoluut moet kennen om bepaalde sommen uit te rekenen.


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

€ 137,-

€57,-

Rekenpabo training

Met deze totaal training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.