Wiscat Toets

De pabo Wiscat toets is de toets die je in het eerste jaar van je opleiding pabo maakt en waar je voor moet slagen om met de opleiding door te kunnen gaan. De uitslag van de Wiscat toets is van centraal belang voor je opleiding. Er is nog geen reden voor paniek als je niet slaagt voor het eerste toets moment. Je krijgt in totaal namelijk drie pogingen. Dat houdt in dat je tweemaal mag falen en alsnog kunt slagen voor de Wiscat toets op de pabo. De toets brengt in kaart of jij als toekomstig docent over voldoende rekenvaardigheid beschikt om voor de klas te mogen staan en het vak rekenen aan basisschoolkinderen kunt uitleggen.

De toets bestaat uit een reeks opgaven die je online – op de computer – maakt en waar je in totaal 100 minuten de tijd voor hebt. Het eerste deel van de toets bestaan uit hoofdrekenen. Je moet 15 vragen oplossen in 15 minuten tijd. Je houdt je bezig met basisvaardigheden (optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen), met meetkunde (omtrek, oppervlakte en inhoud), maar ook met informatieverwerking, breuken, verhoudingen en procenten. De toets is adaptief van aard: je krijgt steeds moeilijkere vragen als je vragen correct blijft beantwoorden.


Inhoudsopgave:


banner rekenen pabo pakket

Hoe moet ik mezelf voor de Wiscat Toets aanmelden?

Je meldt je voor de Wiscat toets aan via je pabo opleiding zelf. Je krijgt, als het goed is, van de opleiding zelf een link over hoe je je kunt inschrijven. De Wiscat toets is uitgewerkt door de Cito. Voor de Wiscat toets aanmelden gaat niet via de Cito, maar via je school zelf. Je legt de toets af op een locatie binnen je eigen toets. Ongeveer een week na afloop van de toets krijg je de Wiscat toets score. Deze bestaat uit een aantal punten, die je kunt omrekenen naar een cijfer. Belangrijk om te onthouden is dat je minstens 103 punten nodig hebt om te slagen.


Hoe ziet de Wiscat toets eruit?

De Wiscat toets bestaat uit in totaal zeven rekenonderdelen. Je maakt hoofdrekensommen en sommen die je met een kladpapier mag oplossen. De basisvaardigheden houden delen, vermenigvuldigen, optellen en aftrekken in. Je moet verstand hebben van exponenten en van wortels. Ook moet je de tafels in je hoofd hebben zitten. Je moet het metriek stelsel kennen, plus de verhoudingen tussen procent, breuk en decimaal. Verder is belangrijk dat je een kansberekening kunt maken, dat je grafieken kunt aflezen en dat je nuttige informatie uit een uitgebreide verhaaltjessom kunt pikken. Kortom: je moet van alle rekenmarkten thuis zijn.


Voorbereiden Wiscat Toets

Hoe doe je dat precies: je voorbereiden op de Wiscat toets? Het begint allemaal met oefenen. De Wiscat toets oefenen kan op verschillende manieren. Misschien wel de beste optie is het maken van een Wiscat toets voorbeeld: een zogenaamde oefentoets. De Wiscat toets oefenen online kan aan de hand van talloze oefenopgaven die een eerlijk beeld geven van het soort vragen dat je tijdens de echte toets zult krijgen. Andere manieren om je slagingskans te vergroten zijn gebruik maken van samenvattingen, digitale leermiddelen en studieboeken.

Op de website van Cito zelf vind je bijvoorbeeld zowel een papieren als digitale versie van de Wiscat oefentoets. Deze voorbeeld Wiscat toets van de Cito zelf is de meest betrouwbare versie die je zult tegenkomen. Efficiënt leren is de beste manier om je op de toets voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de theorie kent, zodat je niet met je mond vol tanden staat als je de Wiscat toets gaat maken. Oefenen voor de Wiscat toets kan op de manier die jou het beste ligt.


Wiscat Toets oefenen

De Wiscat toets voor de pabo oefenen kan aan de hand van een voorbeeld Wiscat toets pabo. Hou er wel rekening mee dat de oefentoets niet-adaptief is (in tegenstelling tot de echte toets). Dat houdt in dat de moeilijkheidsgraad in de oefentoets constant blijft en niet meebeweegt met jouw vaardigheden. Een goede score halen voor de oefentoets wil niet zeggen dat je ook voor de échte toets zult slagen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het tot een goed einde brengen van de toets. Onthoud: je hebt drie pogingen, maar het is natuurlijk het fijnste – minst stressvol – als je gewoon al direct voor de eerste poging slaagt.


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

rekenen pabo training
€ 137,-

€57,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.