Inschrijven pabo toets
07 november 2022 

Inschrijven pabo toets

Hoe doe je dat precies: inschrijven voor de pabo toetsen? Zoals je waarschijnlijk wel weet, moet je verschillende toelatingstoetsen afleggen om tot een landelijke pabo opleiding te worden toegelaten. De meest bekende is de Wiscat-pabo rekentoets. Maar er zijn ook toelatingstoetsen op het gebied van geschiedenis, aardrijkskunde, techniek en natuur. De toelatingstoetsen zijn stuk voor stuk ontwikkeld door Cito in samenwerking met de Vereniging Hogescholen, het OCW en de verschillende pabo’s. De pabo toelatingstoetsen meten of een aspirant student over voldoende basiskennis beschikt om voor de klas te kunnen staan.


Inhoudsopgave:


banner rekenen pabo pakket


Wanneer mag je jezelf inschrijven?

Als je een havo- of mbo-diploma op zak hebt (of hoger natuurlijk), dan kun je je voor de pabo inschrijven. Onderdeel van een succesvolle inschrijving is dat je voor de toelatingstoetsen slaag. Je moet je eerst voor de pabo opleiding zelf inschrijven, waarna je je kunt inschrijven voor de toetsen pabo. Dit kan al direct. Mocht je meer informatie willen? Dan kun je je tot de website Goed-voorbereid-naar-de-pabo wenden. Hier vind je alle informatie over de toetsen.

Per 1 september 2022 gelden er nieuwe regels. Onder de nieuwe toelatingseisen moet je je voor de start van de pabo al voor de cito pabo toetsen inschrijven. Iedere toets mag je maximaal twee keer maken. Voor één van die pogingen heb je een voldoende nodig. Als je nog niet voor elke toets geslaagd bent, mag je al wel aan de pabo beginnen, maar om het eerste jaar succesvol af te ronden, moet je binnen het studiejaar nog aan de extra eisen voldoen. Het wordt aangeraden goed te studeren voor het eerste toetsingsmoment. Je hoeft je er dan de rest van het jaar niet meer druk om te maken en kunt je richten op de studie zelf.


Waar kan ik mezelf inschrijven?

Je voor de cito pabo toets inschrijven kan via de Cito zelf. Nadat je je voor de pabo opleiding hebt ingeschreven, krijg je van de pabo een zelf een link waarmee je je voor de toetsen kunt inschrijven. De toelatingstoetsing vindt plaats op door de pabo zelf vastgestelde toets perioden. Je legt de toets af op terrein van de pabo zelf. De toets is digitaal, bestaat uit 60 meerkeuzevragen en duurt 90 minuten (als je een dyslexieverklaring hebt, mag je er 120 minuten over doen). Als je een toets certificaat hebt gehaald, blijft deze vijf jaar geldig.


Welke stappen moet ik volgen?

  1. Je meldt je aan bij de pabo-opleiding
  2. Via de opleiding krijg je een link om je voor de toetsen bij Cito af te leggen
  3. Kies eventueel een toetsmoment
  4. Leg de toets af op locatie van de pabo zelf.

Let op:

  • Je kunt een toets afname tot max. 90 dagen voor het toetsmoment inboeken
  • Je mag de verschillende toetsen ook gespreid maken (of juist meerderen op één dag)
  • Je ontvangt de uitslag van de toets per mail (op de eerstvolgende dinsdag na het toetsmoment)
  • Je kunt de toets niet inzien.


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

rekenen pabo training
€ 137,-

€57,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.