Pabo toelatingseisen
22 juni 2022 

Pabo toelatingseisen

De pabo toelatingseisen zorgen ervoor dat het onderwijs niveau op pijl blijft. Benieuwd wat deze toelatingseisen zijn en waarvoor ze precies zijn? Geen zorgen we leggen het allemaal uit in dit artikel!

Inhoud

Toelatingstoets Pabo

Om te kunnen beginnen aan je opleiding op de Pabo in het eerste jaar moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen. Een van deze toelatingseisen is de toelatingstoets. Er zijn 3 verschillende toelatingstoetsen:
 1. Geschiedenis
 2. Aardrijkskunde
 3. Natuur & Techniek

Je hoeft niet altijd alle 3 de toetsen te halen. Afhankelijk van je voorgaande diploma’s en afgeronde vakken op andere opleidingen maak je alleen de toetsen die nodig zijn.

Waarom zijn er toelatingseisen?

Er is een groot lerarentekort in Nederland, waarom laten ze niet iedereen toe om meer leraren te krijgen? Aan de ene kant zou dit mogelijk het probleem van te weinig leraren op kunnen lossen. Het antwoord is alleen niet zo simpel. Als leraar moet je scholieren en studenten dingen kunnen leren, als je zelf niet voldoende weet over bepaalde vakken. 

Simpelweg zijn er dus toelatingseisen op de pabo om te zorgen dat het onderwijs niveau hoog blijft.

Welke toelatingstoets moet ik maken?

Je hoeft dus niet alle 3 de toelatingstoetsen te maken, welke moet ik dan wel maken?
 Als je een examen hebt gehaald voor een van de vakken is de kans groot dat je deze toets niet hoeft te maken. Dit geldt alleen als je het desbetreffende vak afgerond hebt op HAVO, HBO of WO niveau.

HAVO diploma

Als je geen examen hebt gedaan tijdens HAVO in een van de verplichte vakken zul je de toelatingstoets moeten maken. Voor het vak Natuur & Techniek geldt een uitzondering, hierbij is een 5 op je cijferlijst voldoende. 

MBO diploma

Het gemiddelde niveau van MBO is lager dan de toelatingseisen van de Pabo, je hebt dus helaas niet zoveel aan een MBO diploma en moet alle 3 de toelatingstoetsen maken.

VWO of HBO diploma

Als je een VWO of HBO diploma hebt zit je voorlopig goed en hoef je geen toelatingstoetsen te maken, je voldoet dan al aan het niveau dat vastgesteld is als toelatingseis.

Wat kan ik verwachten?

Ieder vak heeft een eigen toelatingstoets die alle 3 net iets anders zijn. Daarom hebben we een aantal voorbeeld vragen gemaakt die helpen om een beeld te krijgen van de toelatingstoets, het niveau en de vraagstelling.

1. Aardrijkskunde

Een van bovenstaande steden ligt in een zogenaamde delta, welke van de 4 steden ligt in een delta?

A. Orleans
 B. Straatsburg
 C. Bordeaux
 D. Arles

2. Natuur & techniek

Het spijsverteringskanaal zorgt ervoor dat dat water en voedingsbestanddelen worden opgenomen door het bloed in je aderen, vervolgens worden ze getransporteerd naar andere delen in het lichaam.

Welk deel van het spijsverteringskanaal neemt het meeste water op in de bloedbaan?
 A. Deel A
 B. Deel B
 C. Deel C
 D. Deel D

Geschiedenis

De Nederlandse opstand heeft 80 jaar lang geduurd, daarom wordt deze opstand ook wel de tachtig jarige oorlog genoemd. Uiteindelijk heeft de opstand tegen Spanje ervoor gezorgd dat Nederland erkend werd als onafhankelijke staat.

Welk van onderstaande gebeurtenissen wordt gezien als de start van de tachtig jarige oorlog?

A. De inname van Den Briel door de Watergeuzen
 B. de inval van Willem van Oranje in Nederland
 C. Vernielingen van katholieke kerken door de protestanten
 D. Afzweren van koning Filips II door Nederlandse edelen

Veel gestelde vragen:

Mag ik de toelatingstoetsen herkansen?

U mag ieder vak een keer herkansen. De herkansingen vinden plaats tijdens de volgende toetsperiode.

Kan ik meer tijd krijgen voor de toelatingstoets?

U komt alleen in aanmerking voor verlenging van de toets met een claim dyslectisch te zijn. Dan heb je 120 minuten in plaats van 90 minuten om het toelatingsonderzoek te doen. Zorg ervoor dat u uw dyslexieverklaring meeneemt wanneer u de test maakt.

Ik heb wel examen gedaan, maar geen voldoende gehaald. Moet ik alsnog de toelatingstoets maken?

Ja, u moet de toets alsnog maken om te voldoen aan het niveau.

rekenen pabo training
€ 137,-

€57,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.