Wat is de toelatingstoets pabo?
25 mei 2022 

Wat is de toelatingstoets pabo?

Voor je van start gaat met de pabo-opleiding, moet je eerst slagen voor de toelatingstoets pabo. Deze toelatingstoets is een van de toelatingseisen die de pabo stelt aan nieuwe en instromende studenten. De toelatingstoets is zo gemaakt dat nieuwe en instromende pabo studenten die de toets halen, voldoen aan het niveau van het onderwijs.

Inhoud

Wanneer moet je de toelatingstoets pabo maken?

De toelatingstoets is niet voor iedereen die naar de pabo gaat van belang, hoe werkt het dan precies? Als je al beschikt over een diploma op vwo-, hbo- of wo-niveau voldoe je aan de eisen die de pabo stelt voor nieuwe en instromende studenten. Dit komt omdat de toets een soortgelijk niveau heeft met de rekentoets die je op vwo, hbo of wo maakt. Je hoeft dan dus niet nog eens de toelatingstoets pabo te maken.


Mocht je een ander diploma hebben gehaald dan een vwo-, hbo- of wo-diploma, dan moet je de toelatingstoets dus wel maken. In de meeste gevallen maken mbo niveau 4 studenten alle 3 de toelatingstoetsen. Afhankelijk van de vakken die je hebt gedaan op havo, maak je er 1 of 2.

Hoe meld je je aan voor de toelatingstoets pabo?

Iedere pabo in Nederland heeft dezelfde toelatingstoetsen, deze zijn dan ook landelijk geldig. Je kunt jezelf aanmelden via iedere pabo. Zorg dat je minimaal 90 dagen vooraf gereserveerd hebt. Meerdere toetsen inplannen kan op één dag na elkaar.

De toetsvensters van de toelatingstoets pabo zijn in februari en september. Als je dus niet voldoet aan de eisen en de toets niet haalt, dan kun je het pas opnieuw proberen in het volgende toetsvenster. Zodra je aangemeld hebt, wordt er een mailtje verzonden met daarin het boekingsnummer. Als je wilt omboeken dan moet je dit minimaal 2 dagen voor afname van de toets doen. Ziekmelden kun je echter doen tot het moment van afname.

Hoe werkt de toelatingstoets pabo? 

De toelatingstoets pabo bestaat uit meerdere varianten van de toets. In totaal zijn er 3 verschillende vakken waarin je een toelatingstoets maakt. Deze 3 vakken zijn:
 1. Aardrijkskunde
 2. Geschiedenis
 3. Natuur & techniek

De pabo kijkt naar je opleiding en afgeronde examens, aan de hand daarvan wordt bepaald welke toelatingstoetsen je moet maken en halen. Sommige nieuwe of instromende studenten zullen dus niet alle 3 de toetsen hoeven te maken.

De toelatingstoets is digitaal. Tijdens deze digitale toets krijg je 90 minuten tijd, hierin beantwoord je 60 vragen. Alle vragen in de toets zijn meerkeuze vragen. De regels voor ieder vak zijn hetzelfde. Als je niet voldoende resultaat behaalt, dan krijg je een herkansing. Je mag dan het gehele vak herkansen. Als je deze herkansing niet gehaald hebt, moet je wachten tot het volgende toelatingstoets moment, je zult dan een redelijk lange periode moeten wachten.

De uitslagen van de toelatingstoets pabo worden via e-mail verstuurd, de eerstvolgende dinsdag na het toetsmoment. Mocht je niet voldoende resultaat hebben gehaald en ben je dus helaas gezakt, dan krijg je een mailtje met je resultaat en feedback om jezelf te kunnen ontwikkelen naar het juiste niveau. Als je wel voldoende resultaat hebt gehaald ben je geslaagd (gefeliciteerd), dan krijg je alle benodigde documenten en gegevens via de post en mail. Let dus op dat er ook dingen via de post komen. Het certificaat dat je krijgt is 5 jaar lang geldig voor iedere pabo in Nederland. Het maakt dus niet uit waar je de toets maakt.

Studenten met een dyslexieverklaring kunnen een speciale variant van de toelatingstoets pabo aanvragen. Deze studenten krijgen 120 minuten tijd.

Pabo toelatingstoets oefenen

Voor je aan de slag gaat met het maken van de toets wil je natuurlijk wel optimaal voorbereid zijn! Op de website van de pabo’s staan verschillende soorten studiemateriaal. Hiertussen zitten onder andere begrippenlijsten en oefentoetsen.

Zorg ervoor dat je jezelf zo goed mogelijk voorbereid op de toets. De toetsen zijn vrij pittig en vereisen redelijk wat toewijding. Je wordt tenslotte leraar. Blijf oefenen tot je zelf het idee hebt dat je maximaal kunt presteren.


Hierboven vind je nog een handige video die je verder kan helpen.

rekenen pabo training
€ 137,-

€57,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.