Procenten Pabo Oefenen
16 november 2022 

Procenten Pabo Oefenen

Inhoudsopgave; 


Theorie procenten

Wat is een procent? een procent is een honderdste deel. Procenten worden voornamelijk gebruikt om een verhouding aan te geven. Het woord procent, is een Latijns woord: Genaamd pro-centrum. Dit woord betekent 'per honderd'.  Dus wanneer er 20 procent wordt gezegd, betekent dat 20 van de 100. Je kunt het vergelijken met een breuk, want een procent is een deel van een geheel. 


Video uitleg over procenten 

Oefentoets: Procenten 

Loading...


Verhoudingstabellen met procenten

Als je alles nu onder de knie hebt, komen we bij het volgende onderdeel van procenten. Dat zijn verhoudingstabellen, daar worden de aantallen naar procenten omgerekend en andersom. Dit zijn stappen die je kunt volgen voor het berekenen. 

  1.  Maak een verhoudingstabel: plaats de procenten boven, en de aantallen onder. 
  2.  Schrijf al de benodigde informatie en getallen die te maken hebben met de vraag in de tabel. Onder het totale aantal komt 100% te staan. 
  3.  Nu kun je starten met het berekenen van de onbekende aantal of procenten.  

In een verhoudingstabel mag je ook kruislings vermenigvuldigen. Dit houdt in dat je het geheel x deel : geheel doet. 

Voorbeeld: 

  100%     1%   8,4%
  80     0.8   6,72

Wat we hebben gedaan = 80 x 8,4 : 100 = 6,72


Tips tijdens het berekenen van procenten  

  1.  Maak gebruik van een tabel en schrijf het op kladpapier
  2.  Onthoud dat tabak, benzine en alcohol altijd een btw percentage heeft van 21% 
  3.  Probeer slim te rekenen, bij tabellen waar je de antwoorden in de onderste kolom al hebt uitgerekend. Kun je de bovenste kolom uitrekenen door dezelfde som te gebruiken die je voor de onderste kolom hebt gebruikt. 
  4.  Bij heel veel sommen, kun je de percentage makkelijk uitrekenen door eerst te rekenen wat 1% is. En het daarna te delen door 100. 
  5.  Als er berekeningen zijn boven de 100% kun je eerst 100% van de vraag te nemen en de extra percentage erbij optellen. 


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

rekenen pabo training
€ 137,-

€57,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.