Wiscat: alles wat je erover weten moet
09 november 2022 

Wiscat: alles wat je erover weten moet

Wiscat is de afkorting van “Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets”. In de praktijk komt dit neer op een rekentoets, bestaande uit twee onderdelen, die je via de computer maakt. De Wiscat toets is voor iedereen die aan de pabo opleiding begint en moet in het eerste jaar succesvol worden afgerond. Hiervoor heb je drie pogingen. Uit cijfers blijkt dat een verrassend groot percentage van de studenten (meer dan 50%) de eerste keer niet slaagt. Is de Wiscat normering dan zo streng? Niet, niet per se. Het blijkt alleen dat onze rekenvaardigheden niet meer zo goed zijn als ze eens waren. Rekenen is stiekem vaak moeilijker dan het lijkt, zeker als het op hoofdrekenen aankomt. Hier gaan veel mensen mee de mist in.


Inhoudsopgave:


banner rekenen pabo pakket

Waarom de Wiscat?

De Wiscat toets voor de Nederlandse pabo werd ontwikkeld in 2006 door Cito, toen uit onderzoek was gebleken dat een goede basisschool leerling beter kon rekenen dan de gemiddelde pabo-student. Dat was de omgekeerde wereld: een afgestudeerde pabo student geeft als leraar namelijk rekenles aan diezelfde basisschoolleerling. Het rekenniveau moest omhoog en het kaf van het koren worden gescheiden. Daarvoor is de Wiscat rekentoets ontwikkeld.


Opbouw van de Wiscat

Wie zich wil voorbereiden op de Wiscat toets kan hiervoor online een Wiscat Training volgen. Zo’n Wiscat training online heeft min of meer dezelfde opzet als de officiële toets. Deze duurt sinds 2021 uit 100 minuten, bestaat ui twee categorieën en 55 vragen. De eerste zeventien vragen vallen in de categorie hoofdrekenen. Bij de overige 38 vragen mag je kladpapier gebruiken. Hier heb je ook aanzienlijk meer tijd (75 minuten) voor. 30% van de vragen gaat over basisbewerkingen, 30% over meten en meetkunde, nog eens 40% over breuken, procenten en verhoudingen. De laatste 10% gaat over kans, informatieverwerking en statistiek.


Wat houdt de Wiscat in?

Het slagingspercentage voor de Wiscat is bij de eerste poging verrassend laag: eigenlijk altijd minder dan 50%. Gelukkig heb je in totaal drie pogingen om te slagen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je in één keer slaagt, is de Wiscat voorbereiden. Je bent verplicht aan de landelijk gestelde eis te voldoen. Lukt je dit niet? Dan zul je de pabo opleiding moeten verlaten.

Tijdens de toets focus je eerst of hoofdrekenen, vervolgens op basisvaardigheden rekenen. Je gaat met procenten, breuken, verhoudingen aan de slag, verwerkt informatie, komt tot de kern en houdt je bezig met meten en meetkunde. De toets is adaptief. Dat houdt in dat het niveau steeds moeilijker wordt naarmate je meer en meer goede antwoorden geeft. Als je juist verkeerde antwoorden geeft, blijft het niveau hetzelfde, maar zul je ook niet slagen.


Wiscat Oefentoets: 

Neem een kijkje in de wiscat oefentoets, waar sta ik nu? Moet ik nog veel oefenen voor de wiscat of zijn er onderdelen die ik al onder de knie heb? Als je nog niet klaar bent, lees dan vooral verder voor de beste voorbereiding op de wiscat toets.

Loading...


Wiscat normering

De normering van de Wiscat is niet opvallend streng. Er wordt gerekend in punten. Per vraag zijn meerdere punten te behalen. Hoe meer punten je behaalt, hoe hoger je uiteindelijke cijfer. Dit is niet helemaal evenredig, want met alles tussen 0-58 punten haal je een 1. Daar staat tegenover dat je met alles tussen 155-200 punten een 10 haalt. Het belangrijkste cijfer om te onthouden is 103. Haal je 103 punten, dan heb je precies een 5.5 en ben je geslaagd. Iedereen die minder dan 103 punten haalt, is per definitie gezakt. Het cijfer is dan niet eens zo belangrijk meer. Wist je dat het referentieniveau voor de landelijke Wiscat pabotoets 3F is?

3F staat gelijk aan het niveau Havo, Mbo (het rekenniveau dat iemand met een Mbo- of Havodiploma op zak zou moeten hebben). Dit is dus niet overdreven hoog, zeker niet gezien het feit dat de pabo een hbo-opleiding is en je hier met een Havo of Mbo-diploma toegang toe hebt.


Slagingspercentage Wiscat

Zoals gezegd is het slagingspercentage voor de eerste poging niet altijd om over naar huis te schrijven. Vaak genoeg haalt minder dan 50% de toets in de eerste keer. Soms is het aantal geslaagden niet hoger dan een derde. Dit lage slagingspercentage komt met name door onderschatting. Veel studenten gaan er automatisch van uit dat ze goed kunnen rekenen en nemen de moeite niet voor de Wiscat te oefenen. Dat komt ze dikwijls duur te staan. Je hebt uiteindelijk drie pogingen voor de Wiscat, wat ertoe leidt dat het uiteindelijke percentage geslaagden vrij hoog ligt. Voor hogescholen was dit in de periode 2012-2016 in ieder geval minstens 70% (met een uitschieter naar beneden voor 2014 – 65% - en een uitschieter naar boven in 2016 – 80%). Het aantal geslaagden met een Mbo vooropleiding ligt traditioneel een stuk lager. Meestal zijn het de doorstromers vanuit het vmbo die flink aan de bak moeten.

Je kans op slagen flink vergroten? Dat doe je met behulp van een online Pabo rekentraining. Er zijn trainingen die een slagingspercentage garanderen van minsten 90% – een stuk hoger dan het gemiddelde. Helaas is het wel vrij lastig te controleren hoe eerlijk die cijfers zijn. Eén ding is zeker: oefening baart kunst. Door rekenen te oefenen, word je beter. Zelfs als je altijd goed bent geweest in rekenen word je naar verloop van tijd roestig als je het niet vaak doet. Door te oefenen herhaal je wat je eigenlijk als wist, waardoor het niet eens als blokken aanvoelt.


Wiscat voorbereiden

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op de Wiscat. Oefentoetsen maken is misschien wel de allerbeste manier om je voor te bereiden. Dankzij oefentoetsen krijg je niet alleen een beeld van het soort vragen die je mag verwachten en de kennis die je moet hebben, maar leer je ook presteren onder druk. Bovendien krijg je in korte tijd overzicht in de zaken die je goed beheerst en zaken die je nog moet bijspijkeren. Zo kun je bewust en doelgericht gaan oefenen. Je oefent uiteraard met name die sommen waar je niet zo goed in bent.

Bekijk ook eens de website van Cito (de ontwikkelaar van de Wiscat). Hier vind je een unieke papieren versie van de Wiscat oefentoets. Deze is het meest trouw aan de originele toets.

In ieder geval is het heel belangrijk dat je de theorie uit je hoofd leert. Weet jij bijvoorbeeld de formule voor het berekenen van de omtrek van een cirkel? En ken je de stelling van Pythagoras uit je hoofd? Weet je hoe je breuken moet omzetten in procenten, decimalen of andersom?

Vergeet ook niet te oefenen met een tijdslimiet. Bij de echte toets zit ook een tijdslimiet. Door te rekenen tegen de klok leer je niet alleen beter met stress om te gaan, je verhoogt ook de snelheid van je denkvermogen. Hierdoor zul je minder tijd voor een som nodig hebben.


Wiscat Training

Een Wiscat training is op het internet gemakkelijk gevonden. Deze trainingen bereiden je optimaal voor op wat je tijdens de toets te wachten staat. Je krijgt hetzelfde soort vragen en behandelt dezelfde soort rekenvaardigheden. Ook leer je uitgebreid te rekenen tegen de klok.


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

rekenen pabo training
€ 137,-

€37,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.