Hoe werkt aanmelden toelatingstoets pabo
25 mei 2022 

Hoe werkt aanmelden toelatingstoets pabo

Voordat je begint aan de pabo opleiding moet je eerst een aantal toelatingstoetsen maken. Dit heeft het OCW samen met de Vereniging van Hogescholen besloten. De CITO maakt voor het OCW en de Vereniging van Hogescholen deze toelatingstoetsen. De toelatingstoetsen meten of je als student geschikt bent voor de pabo opleiding en of je voldoende vaardigheden bezit om de opleiding succesvol af te kunnen ronden.

Inhoud

banner rekenen pabo pakket


Aanmelden voor de toelatingstoets van de pabo


Voor iedereen die de pabo opleiding wil gaan volgen is het belangrijk te weten dat je eerst nog een aantal toelatingstoetsen moet maken. Nadat je jezelf hebt aangemeld voor de opleiding kun je ook direct aanmelden voor de toelatingstoetsen. Voor elke toelatingstoets krijg je vanaf 1 september 2022 2 kansen.

De toelatingstoetsen bestaan uit de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. De pabo biedt zelf ook landelijke ondersteuning en pakketten met studiemateriaal aan.

Als je de toelatingstoetsen hebt behaald, dan heb je voldaan aan de extra toelatingseisen en mag je beginnen aan je pabo opleiding. Haal je niet alle toelatingstoetsen, dan mag je alsnog beginnen met de opleiding, maar moet je wel in het eerste jaar van je inschrijving voldoen aan de toelatingseisen.

Je kunt je aanmelden voor de toelatingstoetsen nadat je je hebt ingeschreven voor de pabo opleiding. Je krijgt dan van de pabo waar je de opleiding gaat volgen inloggegevens en een link van de CITO. Hiermee kun je je dan inschrijven voor de toelatingstoetsen. Je mag zelf bepalen wanneer je de toetsen maakt en hoe laat.

Wil je de toetsen succesvol afronden, dan moet je per toets een percentage van 62% behalen. Haal je dat niet, dan heb je de toets niet gehaald en wacht er een tweede kans op je.

Welke school moet je hebben gevolgd om deel te mogen nemen aan de pabo opleiding?

Om deel te mogen nemen aan de pabo opleiding moet je minimaal een mbo 4 opleiding hebben afgerond of een havo- of vwo-diploma hebben. De pabo opleiding is een hbo-studie en is dus lastig om te volgen, vandaar dus ook dat je minimaal een havo-diploma of mbo 4 diploma nodig hebt om de pabo opleiding te mogen volgen.

Heb je alleen een vmbo diploma dan ben je nog niet geschikt voor de pabo opleiding. Zorg er dan voor dat je eerst je havo-diploma gaat halen of ga een mbo-studie volgen.

Beschik je over een havo- of mbo 4 diploma, dan moet je de toelatingstoetsen maken. Je moet dan kunnen aantonen dat je genoeg kennis hebt over de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuur & techniek. Heb je een hbo-diploma, vwo-diploma of wo-diploma, dan hoef je de toelatingstoetsen niet te maken. De pabo gaat er dan vanuit dat je genoeg kennis hebt opgedaan in de jaren van je vooropleiding.

Doordat deze strenge toelatingseisen zijn ingesteld geldt er nu ook een lerarentekort. Er zijn ongeveer 5000 leerkrachten tekort. Door de strenge toelatingseisen is de kwaliteit van de leraren en leraressen wel flink omhoog gegaan en de kwaliteit van de pabo opleiding is hierdoor enorm verbeterd.

Wie mag je les geven met een pabo opleiding?

Om les te geven op het voortgezet onderwijs moet je bevoegd zijn of worden. Je moet daar een zogenaamde onderwijsbevoegdheid voor hebben. Je kunt onderwijsbevoegd zijn op twee manieren, er is namelijk een eerstegraads en tweedegraads onderwijsbevoegdheid.

Als je tweedegraads onderwijsbevoegd bent, mag je les geven aan:

- vmbo

- onderbouw havo (eerste, tweede en derdejaars)

- onderbouw vwo (eerste, tweede en derdejaars)

Ben je eerstegraads onderwijsbevoegd, dan mag je les geven aan:

- bovenbouw havo

- bovenbouw vwo

Je bent tweedegraadsbevoegd als je de hbo lerarenopleiding voortgezet onderwijs hebt afgerond, of als je de kopopleiding hbo bachelor hebt afgerond.

Je bent eerstegraadsbevoegd als je de lerarenopleiding aan de hogeschool hebt afgerond, of als je de lerarenopleiding aan de universiteit hebt afgerond.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om bevoegd les te geven.

- verkorte opleiding van 2 jaar

- educatieve minor

Extra informatie over de pabo opleiding

De pabo is een opleiding die vaak 4 jaar duurt en die je in heel Nederland kunt volgen. Momenteel is er een enorm tekort aan leraren en leraressen. Volg je de pabo opleiding of wil je de opleiding gaan volgen in de toekomst, dan is de kans groot dat je snel een baan vindt nadat je de opleiding hebt afgerond.

Tijdens de opleiding wordt er verwacht dat je zelfstandig bent en dat je vol met ideeën zit. Je moet namelijk zelf de invulling van lessen gaan bepalen.

De pabo opleiding is op het moment een erg lastige opleiding, omdat de toelatingseisen zeer streng zijn geworden en veel mensen het daardoor niet halen. Doordat de kwaliteit van de pabo opleiding hoger is geworden, zijn de afgestudeerden van een hoger niveau, geven verschillende scholen aan.

Gedurende de opleiding wordt er van je verwacht, dat je elk jaar de volledige 60 studiepunten behaalt.

Veel mensen onderschatten de pabo opleiding, maar in de praktijk verdient een leraar of lerares zeker niet slecht en is het een goede optie voor je toekomst.


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

rekenen pabo training
€ 137,-

€37,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.