Pabo rekentoets voorbeeld
Op zoek naar een voorbeeld voor de pabo rekentoets? Een andere naam voor deze toets is de Wiscat-pabo. Wil je je optimaal voorbereiden voor de rekentoets waarvoor opvallend veel studenten de eerste keer niet slagen? Dan kun je het beste een oefentoets maken. Op het internet zijn verschillende pabo rekentoets voorbeelden te vinden. Deze oefentoetsen geven je een beeld van het soort vragen dat er tijdens de toets gesteld gaat worden en van je huidige rekenniveau. Dankzij een pabo rekentoets voorbeeld weet je waar je aan toe bent en hoe je ervoor staat. Natuurlijk is de oefentoets nooit precies hetzelfde als de échte toets.
Inhoudsopgave:
Een Pabo Reken oefentoets maken
De Pabo Reken oefentoets is meestal op hetzelfde niveau als de officiële Wiscat pabo toets. Dat houdt in dat je eenzelfde soort sommen krijgt, met ongeveer dezelfde moeilijkheid. Natuurlijk zijn er altijd verschillen, dus het slagen voor de oefentoets is geen garantie dat je ook voor de échte toets slaagt. Bovendien is het belangrijkste verschil tussen veel oefentoetsen en de echte toets, dat de oefentoets niet adaptief is. Dat houdt in dat de moeilijkheidsvraag constant is. Bij de echte toets worden de vragen juist steeds moeilijker als je goed blijft antwoorden.
Wat houd de pabo rekentoets in?
De pabo rekentoets is verplicht voor iedereen die in het eerste jaar van een Nederlandse pabo opleiding zit. Het ligt niet vast wanneer je de toets per se moet maken. Je kunt de toets al maken voor je officieel met het leerjaar begint, maar je mag hem ook tijdens het leerjaar zelf maken. Het opleidingsinstituut waar je pabo rekentoets aan volgt, bepaalt voor wanneer je de rekentoets gemaakt moet hebben. De pabo rekentoets is een belangrijke, want als je hem niet haalt, moet je de opleiding verlaten. Waarom zo streng? Omdat de rekenvaardigheid van jongeren de afgelopen jaren flink achteruit is gegaan. Als toekomstig leerkracht aan de middelbare school is het belangrijk dat jij voldoende goed in staat bent kinderen rekenen te leren.
De pabo rekentoets wordt nogal eens onderschat door studenten. Er zijn dan ook jaren dat slechts een derde van alle studenten de eerste keer slaagt voor de toets. Ben je de eerste keer voor de Wiscat rekentoets gezakt? Geen man overboord: iedereen heeft in totaal drie pogingen.
Gebruik puntensysteem
Bij de Wiscat rekentoets pabo wordt gebruikt van een aantal punten. Per opgave is er een aantal punten te verdienen. Om te slagen voor de toets heb je minstens een 5.5 nodig. In de praktijk komt dit neer op minstens 103 punten. Sommige pabo opleidingen zijn zelfs nog strenger.
Onderdelen pabo rekentoets
De Wiscat pabo rekentoets wordt digitaal gemaakt. Je beantwoordt in totaal 50 vragen, die zijn opgedeeld over twee categorieën. De eerste categorie is hoofdrekenen. Dit bestaat uit 15 vragen die je in 15 minuten tijd moet zien te beantwoorden. Voor de overige 35 vragen heb je 75 minuten de tijd. Bij dit niet-hoofdrekenen gedeelte mag je van kladpapier gebruik maken.
Wist je dat je bij sommige vragen in het niet-hoofdreken gedeelte gebruik kunt maken van een ingebouwde rekenmachine in het toets programma? Gedurende de toets wordt er op de volgende categorieën getest: vermenigvuldigen en delen, breuken, procenten, uit het hoofd rekenen, het berekenen van omtrek en oppervlakte, machtsverheffen (ken je tafels – tot en met 12). Ook moet je in staat zijn de stelling van Pythagoras in een opgave toe te passen.
Rekentoets pabo voorbeeld
De rekentoets is speciaal ontwikkeld om de rekenvaardigheid van eerstejaars studenten pabo in kaart te brengen en er een minimumeis aan te stellen voor toekomstige leraren. Je kunt online verschillende gratis oefentoetsen maken. Ook is er ander materiaal online te vinden om je (ook mentaal) voor te bereiden op de toets. Leer wat je sterke kanten zijn en op welke vlakken je je vaardigheden nog wat moet verbeteren. Geef je zelfvertrouwen een boost.
Tips voor de rekentoets pabo
Onthoud het volgende:
- Oefening baart kunst – maak oefentoetsen
- Denk er niet te licht over
- Leer onder druk te werken
- Oefen met verhaalsommen en kladpapier
- Neem eventueel rekenbijles
- Doe online rekenspelletjes
- Maak dagelijks meerdere opdrachten
- Ontspan voldoende vlak voor de toets.
Rekenen Pabo oefenen
Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.