Het pabo deeltijd traject
22 juni 2022 

Het pabo deeltijd traject

Veel studenten hebben geen idee wat het pabo deeltijd traject is. In dit artikel vertellen we je exact hoe dit traject in elkaar steekt!

Hoe zit Pabo deeltijd in elkaar?

Het Pabo deeltijd traject is een traject op de pabo. Veel studenten hebben er van gehoord maar weten niet wat het inhoud, daarom hebben we speciaal voor die studenten dit artikel geschreven, om voor eens een altijd duidelijk te maken wat het Pabo deeltijd traject is!

Inhoud

Wat is Pabo deeltijd nou precies?

https://youtu.be/asI_PwnnjZ8

Wat is Pabo deeltijd nou precies? Eigenlijk is Pabo deeltijd heel simpel. Veel studenten denken dat dit een verkorte versie van de Pabo opleiding is, dit is echter niet helemaal waar.

Het Pabo deeltijd laat studenten flexibel studeren, dit is vooral handig voor studenten die een druk leven hebben of bijvoorbeeld een baan hebben die veel tijd in beslag neemt. Tijdens Pabo deeltijd ga je 1 dag per week naar school, ook loop je 1 dag per week stage. Zo kun je dus de opleiding volgen naast je baan.

Pabo deeltijd is dus een traject waarbij studenten 1 dag per week lessen volgen. Ook loop je 1 dag per week stage. Door deze flexibele studie ontwikkelen studenten meer zelfstandigheid en discipline

Pabo deeltijd traject verkort.

Je hebt net gelezen dat Pabo deeltijd niet een verkorte versie is van de opleiding. Dit is niet altijd zo maar het is wel mogelijk. Hoe werkt dat dan?

Studenten die geslaagd zijn voor de examens op HBO- of WO-niveau is eer extra keuze. (pas op, er kunnen wel andere toelatingseisen aan bod komen) Als je al een diploma hebt op HBO of WO-niveau kun je kiezen om het 2-jarig deeltijdtraject in te gaan. Ook kun je kiezen voor een zij-instroom traject. Beide trajecten duren 2 jaar. Nu vraag jij je af: wat is dan het verschil?

Tijdens het 2-jarig deeltijdtraject volg je iedere week 1 dag les, hiernaast ga je ook 1 dag per week stagelopen.

Net als bij het 2-jarig deeltijdtraject volg je bij het zij-instroom traject ook 1 dag per week les. Tot zover zijn de trajecten hetzelfde, maar het verschil bevind zich bij de stage. Je loopt bij het zij-instroom traject namelijk niet 1 dag per week stage, wat dan wel? Je gaat hier een dienstverband aan met een basisschool om hier 2 tot 4 dagen per week te werken.

Tijdens het 2-jarige deeltijdtraject loop je dus 1 dag per stage en 1 dag per week volg je les. Bij het Zij-instroom traject volg je 1 dag per week lessen en werk je 2 tot 4 dagen per week op een basisschool.

Wat kost het Pabo deeltijd traject?

Om antwoord te geven op deze vraag gaan we eerst kijken naar wat je allemaal nodig hebt.

Voor de Pabo heb je een eigen laptop nodig, wat voor laptop is je eigen keuze. Ook komt er 500 euro per jaar bij aan kosten voor boeken en ander soort studiemateriaal.

Collegegeld

Per jaar betaal je collegegeld. Er zijn 2 verschillende soorten:

1. Wettelijk collegegeld
 De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld, deze is daarom vaak lager dan andere soorten collegegeld.

2. Instellingscollegegeld
 
Hogescholen en universiteiten bepalen zelf de hoogte van het instellingscollegegeld. Daarom ligt deze vaak wat hoger dan het wettelijk collegegeld

Welke jij moet betalen? In de meeste gevallen (niet altijd) betaal je het wettelijk collegegeld. Als je hierover meer wilt weten kun je altijd contact opnemen met de universiteit of hogeschool waar je gaat studeren. Ook kun je terecht op de website van Rijksoverheid of DUO.

Opleiding Pabo deeltijd

Voor het Pabo deeltijd traject is geen speciale school, het deeltijd traject wordt gevolgd en gegeven op normale pabo opleidingen. Je kunt dit traject dus gewoon volgen op iedere Pabo opleiding. 

In Nederland is er op iedere Pabo opleiding een mogelijkheid om het deeltijdtraject te volgen, het maakt dus eigenlijk niets uit naar welke Pabo je gaat.

rekenen pabo training
€ 137,-

€57,-

Pabo Rekentraining

Met deze exclusieve training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.