Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je niet slaagt voor de Wiscat. Dat is heel vervelend, maar nog niet direct een man overboord. Na de eerste poging heb je namelijk nog twee kansen. Dus heb je de Wiscat niet gehaald in de eerste poging? Dan kun je nog gebruik maken van twee herkansingen. Wat je in ieder geval moet doen nadat je de eerste keer bent gezakt, is goed oefenen voor de tweede poging. Er zijn verschillende vormen van rekenbijles mogelijk. Ook kun je online oefeningen maken speciaal voor als je rekentoets pabo niet hebt gehaald.
Inhoudsopgave:
Wat is de normering van de Wiscat toets?
Hou er rekening mee dat de Wiscat toets uit 55 vragen bestaat. Je kunt tussen de 0 en 200 punten scoren voor de toets. Scoor je onder de 58 punten, dan krijg je een 1. Scoor je meer dan 155 punten? Dan haal je een 10. Het belangrijkste om te onthouden, is dat je 103 punten of meer nodig hebt om voor de Wiscat te slagen. 103 punten staat namelijk gelijk aan een 5.5. De Pabo rekentoets wordt gegeven op referentieniveau 3F. Dat staat gelijk aan het niveau dat je zou moeten hebben als je een Havo- of Mbo-diploma op zak hebt.
De Wiscat niet gehaald door tijdgebrek
Heb je de pabo rekentoets niet gehaald vanwege tijdsgebrek? Onthoud dat de Wiscat ook een toets op snelheid is. Het kan natuurlijk zo zijn dat je prima in staat bent goed te rekenen, maar dat je van nature wat langzaam bent. Ook dan kan je uiteindelijk in de problemen komen, want om voor de Wiscat te slagen moet je er het tempo goed inhouden. Als tijdgebrek voor jou de voornaamste oorzaak was dat je niet bent geslaagd, is het aan te raden hier voor het volgende moment op te oefenen. Met verschillende oefenprogramma’s voor de Wiscat online kun je ook een tijdslimiet instellen. Zo dwing je je hersenen sneller te werken.
Wiscat niet gehaald: wat nu? Overige redenen dat je niet voor de Wiscat bent geslaagd, kunnen zijn dat je slordig bent geweest (iets te gemakzuchtig). Sommige mensen hebben last van faalangst. Heel vervelend, maar ook daar zijn goede faalangsttrainingen voor. Een andere veel voorkomende reden dat studenten niet slagen is dat ze niet genoeg basiskennis rekenen hebben (of die basiskennis sinds hun basisschooltijd weer zijn vergeten). Je moet voldoende goed in staat zijn de vaardigheden te beheersen en toe te passen op basis van je kennis.
Leer van je fouten van de Wiscat toets
Als je de eerste keer je Wiscat toets niet gehaald hebt, is het belangrijk dat je voor jezelf achterhaalt wat er precies is misgegaan. Blijf ook niet te lang hangen in het negatieve gevoel, maar kijk voor jezelf wat je kunt verbeteren. Goed oefenen is belangrijk, want oefening baart kunst. Door goed te oefenen en eventueel bijles te nemen, word je sowieso beter in rekenen. Bovendien groeit je zelfvertrouwen als je ziet dat je vooruitgang boekt, waardoor je tijdens de test zelf minder last zult hebben stress. Richt je bij het oefenen met name op je zwakke punten.
Wiscat niet gehaald: hoe slaag ik de volgende keer wel?
Je slaagt de volgende keer door allereest je zelfkennis te vergroten. Hoeveel begrijp je nu echt van rekenen? Ben je wel zo goed als je zelf dacht? Heb je je voldoende voorbereid? Of ben je misschien te slordig geweest? Heb je wel alle tijd benut die je voor de opgaven hebt gekregen? En heb je goed gebruik gemaakt van je kladpapier om alles na te berekenen?
Analyseer wat je fouten waren: waar ging het precies mis? Ken je de basis voldoende goed? Is er één onderdeel dat je in het bijzonder moeilijk vindt? Heb je moeite met verhaalsommen of juist met hoofdrekenen? Of was het juist het “racen” tegen de klok waar je erg mee zat?
Rekenen Pabo oefenen
Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.