Kladpapier: jouw steuntje in de rug tijdens de pabo rekentoets

Ken jij het belang van kladpapier tijdens de Wiscat pabo rekentoets al? Dit klad papier gebruik je voor het maken van hulpberekeningen. Het helpt je vooral bij verhaalsommen waarin je eerst tot de kern van het probleem moet komen en de benodigde informatie moet selecteren. Het kladpapier biedt de mogelijkheid je gedachten op papier te zetten. Door de kern van het probleem helder voor je neus te hebben, kom je veel sneller tot het goede antwoord. Alles uit je hoofd en in gedachten doen, blijkt vaak onmogelijk. Let op: je mag het kladpapier niet voor alle onderdelen van de pabo rekentoets gebruiken (bijvoorbeeld niet bij hoofdrekenen).


Inhoudsopgave:



De aard van de Wiscat toets

Wist je dat de Wiscat een zogenaamde adaptieve toets is? Dat houdt in dat het niveau van de toets zich automatisch aanpast aan jouw vaardigheden. Als je goede antwoorden blijft geven, dan gaat het niveau van de toets omhoog. Als je juist veel foute antwoorden geeft, blijft het niveau laag. Je zult de toets dan ook niet halen. De eerste helft van de Wiscat toets bestaat uit hoofdrekenen. Dit gedeelte bestaat uit vijftien opgaven waar je vijftien minuten over mag doen. Tijdens het hoofdrekengedeelte mag je het kladpapier nog niet gebruiken.

 In het tweede gedeelte, context rekenen, mag je je kladpapier wel gebruiken. Dit tweede gedeelte duurt met 75 minuten een stuk langer. Tijdens dit gedeelte mag je je kladpapier, of uitwerkpapier, wel gebruiken. Bij sommige opdrachten mag je bovendien gebruik maken van een rekenmachine die je in het toets programma zelf terugvindt. Er worden verschillende rekenvaardigheden getest. Zo wordt er ook gekeken of je met verhaalsommetjes overweg kunt.


Waarom moet je een kladpapier gebruiken?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het handig is van het kladpapier gebruik te maken. Allereerst kun je een grote of moeilijke som in kleinere deeltjes opbreken als je van een kladpapier gebruik maakt. Je kunt elk gedeelte apart oplossen, wat veel makkelijker is dan alles in één keer. Ook kun je dankzij het klappapier gemakkelijk verschillende stappen uitwerken die je anders in je hoofd zou moeten doen. Doe je alles in je hoofd, dan is de kans een stuk groter dan je iets vergeet, verkeerd onthoudt, of domweg met je gedachten in de knoop komt.

 Dankzij het kladpapier ben je in staat je eigen antwoorden te controleren. Je kunt je eigen antwoord narekenen en controleren of je ook een tweede of derde keer bij dezelfde conclusie uitkomt. Hierdoor is de kans ook stukken kleiner dan je een slordigheidsfoutje niet opmerkt. Je gedachten opschrijven helpt je bij het trainen van je rekenvaardigheid. Daarnaast kom je snel tot de kern. zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet.


Wat als ik geen kladpapier gebruik?

Het probleem met het niet gebruiken van kladpapier is, dat de kans stukken groter is op een slordigheidsfoutje. Ook heb je zonder kladpapier niet de mogelijkheid om alle relevante van de niet relevante informatie te scheiden, waardoor je – zeker bij een verhaaltjessom – niet duidelijk voor je hebt wat er nu eigenlijk van je gevraagd wordt. Het allergrootste nadeel van het niet gebruiken van kladpapier is wel dat je je tussenstappen niet kunt uitwerken. Dat betekent dat je ook een complexe som in één keer moet zien op te lossen. In de praktijk is het veel makkelijker als je een complexe opgave opdeelt in kleinere en behapbare stukjes.


Rekenen Pabo oefenen

Wil je Rekenen pabo oefenen? Doe dan de Pabo rekentraining. Met onze Pabo rekentraining kun je levenslang veel gebruikte onderdelen van de rekentoets oefenen. Op deze manier zorg je ervoor dat je automatisch beter gaat presteren op de rekentoets, door middel van herkenning van de manier van vraagstelling en door het oefenen van de stof op de juiste manier! Klik hier om verder te gaan naar de Pabo rekentraining.

€ 137,-

€57,-

Rekenpabo training

Met deze totaal training bereid je jezelf in één klap optimaal voor op de rekentoets van de Pabo. Dit door middel van de juiste informatie in combinatie met de juiste oefeningen.